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Delaware Department of Transportation
QUESTIONS AND ANSWERS

T201706901.01
CONVERSION ROADS, SOUTH, 2017, SUSSEX COUNTY

Friday, April 21, 2017
Q # Question Answer

9
Is the GABC, Type B and bituminous concrete for the 1’ patch area in 
front of the curb a pay item?

No

8

Is the existing concrete island at the southeast side of the Redden 
Road/McColley Chapel Road intersection to be removed and 
replaced? If yes, should there be an item to remove the concrete?

No, only the island at the northwest corner is to be constructed.  

Thursday, April 20, 2017

7
At location 7, will the guardrails require adjustment after the overlay?
Will the limits of the overlay stop short of the guardrail posts?

No. 
No, we will use item 760011 between the rails to adjust for height.

6

Location 1, is engineering and layout required for the islands?
Will The Department provide information?

Is an engineering item required?

See note 5 page 9                                                                                                                                                                                                                                                        
Construction layout to fit existing conditions will be required.  No 
control points are available                                                                         
No.                                                                                 

5
At location 5 (and others) there is an existing concrete driveway. Will 
the ROW portion of this driveway be replaced with concrete or 
HMA?

HMA

4
Is the tree to be removed at location 7, the approximately 24” 
diameter tree, directly behind the fence?

Yes.

Yellow highlighting = previous questions  
answered in this posting: 
Q4 through 7 
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Q # Question Answer
Tuesday, April 11, 2017

3
The “Warm-Mix Patch with Overlay” detail shows joint seal.  Can 
this requirement be waived since these patches will be overlaid?
 

Yes, when a patch using 401027- Type B (Base) is to be overlaid the 
base joints do not need to be sealed.  
                

2

According to note 29 of the plans, all newly created pavement joints 
that have cooled below 175 degrees Fahrenheit, such as those created 
from placement of newly laid adjacent passes (such as the new 
longitudinal joint on centerline), will be required to be crack sealed.  
Will any exceptions be made if there are no joint openings in the 
newly created pavement joints after paving?  According to section 
401.03 of the 2016 specifications, crack sealing is not required for 
pavement joints created from the placement of newly laid adjacent 
passes, unless there are joint openings exceeding ¼” width after 
paving, in which corrective action may be required at no expense to 
the Department.  

Per 2016 Standard Specifications 105.06, Plans govern in ranking to 
Standard Specifications. Therefore, Plan note 29 governs over the 
2016 Standard Specification Section 401.03. No exceptions will be 
made outside of Note 29. 

Monday, April 03, 2017

1

Are item numbers 401001, 401027, 401035 H.M.A. or W.M.A.? Item numbers 401001, 401027, 401035 are not referred to either 
H.M.A. and W.M.A. but referred to as bituminous concrete.  Please 
refer to Sections 400 and 1014 of the 2016 Standard Specifications.  
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